penda recently finished a landscape sculpture in Xiangyang, China, which consists of more than 500
perforated, vibrantly coloured steel fins varying in height. The sculpture marks the entrance gate to the
largest Myrtle Tree Garden in Asia.
Music, Rhythm and Dance in combination with the surrounding Landscape were the main parameters shaping ‘the Soundwave’.


Rhythm / Music:
As visitors enter the sculpture to the Myrtle Tree Garden, they are surrounded by more than 800 fins which
sprout up like trees in a topographical landscape of stones and water. Resting on Göthe’s definition
“Architecture is frozen music”, the aggregation of fins presents a solidified moment of a Soundwave in motion. The vivid city, the Rhythm of Music and the Colour of Nature are reflected within this moment.


Public Dance:
Like many other public squares throughout China, during the evening this plaza is used by the Locals for
group dancing. Each of the Fins are perforated towards the top and contain stripes of LEDs. The
orchestra of 500 fins produce a lighting, which is connected to the plaza’s sound system and reacts in a
very direct way to the movement on the plaza. The louder the music, the more vivid the movement, the brighter the illumination on the plaza.

Surrounding Landscape:
Located in Xiangyang, China, an old capital of the South, the Soundwave marks the entrance to a large garden. The surrounding landscape of gently shaped hills and valleys form the outline of the Sculpture and connects it horizontally to its background. In a vertical way, the 500 fins are slicing the surrounding and, in combination with the vibrantly coloured fins, the sculpture creates a visual landmark for the area.
Four different shades of Purple, the tone of the Myrtle Tree, were applied as a colouring scheme. The field of fins give the visitors a sense of being surrounded by tree trunks, strolling through the woods, being disoriented for a moment, but also able to peek through some openings between the fins to be guided further. Like walking through a forest, the spaces in-between the fins are varying from narrow footpaths to wider clearing-like areas, giving the visitors and local dance-groups an opportunity to vitalise the sculpture during day and night.

The plaza can be seen as a transitional space between the city and the landscape. Looking at the sculpture from further away, it punctures a skyline-like image of a city onto the horizon, but when entering the square, the colour and light, invite the visitors in a sensual way into the natural landscape of the Myrtle Tree Garden.